Eu - šíaľeňšťvô alebo domény po Európsky

Ako iste viete, už pár hodín je možné registrovať domény s diakritikou. Samozrejme, že som túto chybu (zámerne nepíšem novinku) hneď skúsil využiť.

Teda som si zaregistroval doménu www.♻.eu veď prečo by nie, keď je to celkom ľahko možné.

Prvý problém nastal pri prijatí faktúry z hostingu, kde samozrejme bolo uvedené:

Absurdita v podaní EÚ

Zjavne platobný systém môjho obľúbeného hostingu zatiaľ nemá podporu pre podobné názvy. No ani to ma nedokázalo zastaviť. Tak teda rýchlo zapnuť internet banking a zaplatiť. Samozrejme, vrámci udržiavania poriadku v platbách napísať názov domény do popisku... Názov domény? Obsahuje nepovolené znaky. Pre odoslanie platby prosím upravte popis. Popis opravený na "moja nova eu domena" a odoslať.

Platba prebehla v poriadku a už len vyčkať na aktiváciu.

Po pár hodinách bol doručený e-mail z hostingu. V ňom ako inak, potvrdenie o aktivácii domény. Už nemusím ani spomínať, že názov nebol znova korektne zobrazený.

Všetky tie chyby teraz vôbec nie sú dôležité. Som predsa vlastníkom domény www.♻.eu!

Na rad prichádza nahodenie úvodného obsahu. Ako vo veľa jednoduchých projektoch, použijem ftp. No transmit je neúprosný, "ilegal characters". Teda treba skúsiť iné varianty. Po párhodinovom boji sa mi podarilo u poskytovateľa vybaviť náhradný ftp prístup, ktorým som dostal svoj prvý index.html na server.

EÚ doména

Napriek celému maratónu problémov mám krásnu doménu, na ktorú zrejme ani omylom nikto nepríde. Alebo niekto z vás dokáže znak "♻" napísať na klávesnici? Alebo dokonca na mobile?

Ako iste tušíte. Nejde o skutočný príbeh so skutočným hrdinom (♻.eu), ale skôr o poukázanie na zaujímavý výstrelok Európskej unie. Zostáva iba dúfať, že túto chybu urobili nedopatrením a nie priamo kvôli podpore pochybných obchodov s doménovými menami.

P.S. Je možné, že niektorým sa názov nedokáže zobraziť korektne. No úplne rovnaký problém môže nastať aj u realnych .eu domén.