O2 - očakávania

Príchod tretieho mobilného operátora sa nezadržateľne blíži. Do oficiálneho spustenia siete už zostáva len pár dní. Čo môžeme teda očakávať od príchodu O2 jednotky? Čaká na nás veľké prekvapenie v podobe extrémne nízkych cien, alebo si vychutnáme iba mierne sklamanie?

Od zverejnenia oficiálnych informácií už nejaký čas prebehol. Nič ďalšie sa nedozvedáme. Jediná informácia, čo stále rezonuje takmer vo všetkých informačných kanáloch, je už spomínaná cena 2Sk za minútu hovoru vo vlastnej sieti.

Ďalšia informácia, ktorá vyplávala na povrch je zmluva s T-Mobile o prenájme siete, v ktorej budú zákazníci O2 fungovať v tzv. národnom roamingu. Je to využívanie cudzej siete, podobné bežnému medzinárodnému roamingu, ibaže v rámci jednej krajiny.

Na začiatku pôsobenia nás očakávajú iba služby v podobe predplatených kariet, ktoré sa majú postupne rozširovať. V priebehú pár mesiacov by sme sa mohli dočkať spustenia paušálnych služieb. O tom, ako budú vyzerať zatiaľ nevieme v podstate nič.

Otázne je, či sa operátor vydá cestou "izolácie", kedy poskytne nízke ceny hovorov do vlastnej siete a pomerne vyššie ceny do ostatných mobilných sietí. Alebo sa bude pridŕžať myšlienky o jednotných cenách volaní kdekoľvek. Zaujímavé by mohlo byť využitie pôsobenia v susednej ČR, v spolupráci s ktorou by mohli byť zvýhodnené medzinárodné hovory do tejto krajiny.

Všetko uvedené sú však iba možné cesty, ktorými sa naša budúca O2 môže vybrať. Zostáva už iba vyčkať, a všetko sa (dúfam) včas dozvieme.