Meniny na stránkach za pomoci javascriptu

Častým doplnkom webových stránok je zobrazovanie menín na aktuálny deň. Je to veľmi jednoduchá vec, ktorá čiastočne oživí navštívenú stránku. Veľmi používaným riešením vkladania menín je využitie javascriptu.

Nie je problémom nájsť javascripty, ktoré zabezpečia bezproblémové vkladanie menín na aktuálny deň. Väčšina týcho skriptov obsahuje kalendár na celý rok, ktorý sa sťahuje pri každom zobrazení stránky, čo môže výrazne zväčšiť html kód. Spomalenie je výrazné hlave na pomalších internetových pripojeniach.

Inou možnosťou (ak chceme zostať pri zobrazení pomocou javascriptu) je vloženie napríklad iba aktuálnych pár dní do kódu, čo síce zmenší vypisovaný HTML súbor, ale zasa je potrebné stránky udržiavať. Pre tento účel asi najvhodnejším riešením je javascript, ktorý zobrazí iba aktuálny deň, a žiadne ďalšie sa v ňom neprenášajú. Tento javascript však musí byť denne aktualizovaný. Na tento účel vznikol javascript, ktorý je možné jednoducho vložiť do stránky, ten si zistí aktuálne kódovanie diakritiky a následne zobrazí požadovaný text.

Výsledok potom bude vyzerať:

Na tejto linke nájdete postup, ako vložiť meniny na stránku.