O2 - tretí mobilný operátor je realitou

Po dlhom čase očakávania čo sa udeje v súvislosti s príchodom tretieho operátora na náš trh, sme sa konečne dočkali. Tretí mobilný operátor na Slovensku sa 02.02.2007 stal realitou.

Podľa správ vydaných spoločnosťou O2, je približne 600 000 registrovaných užívateľov. Koľkí z nich budú reálne aj služby využívať sa dozvieme o pár mesiacov. Čo teda O2 zatiaľ priniesla?

Najvýraznejším skokom je zvýšenie počtu aktívnych SIM kariet nad počet obyvateľov SR. Veľkým posunom v službách obsiahnutých na predplatených kartách je možnosť využívať GPRS pripojenie. To je u pôvodných operátorov iba výsadou paušálnych programov. Dočkáme sa teda aj ich reakcie a zavedenia podobných služieb na predplatené karty? Alebo sa udrží trend "ak chceš dáta, aktivuj si paušál"?

Zaujímavé sú aj ceny volaní, 2 Sk/min do vlastnej siete a 8,50 Sk/min do siete ostatných slovenských operátorov. Možno čiastočne zarážajúca je cena SMS správ, ktorá je na hodnote 3,20 Sk/správa. O2-Telefonica zrejme stavila na nízke ceny hovorov, SMS zrejme nebudú prioritou. Aké zmeny na slovenskom trhu mobilnej komunikácie prinesie "kyslíková bublina" v podobe operátora O2 uvidíme zrejme v priebehu nasledujúcich mesiacov. Verím, že sa posíli konkurenčný boj o zákazníka, a bude to mať priaznivý vplyv na kvalitu a samozrejme aj cenu poskytovaných služieb.